Domaine Cotzé
Wilfried Garcia
Frankrike
1300 meter ovanför havet, i Estevar, Rousillon, gör Wilfried Garcia viner som påminner om friska brisar.
Wilfried har alltid älskat bergen. Han föddes där. Han växte upp där.
Och han lämnade, motvilligt, bergen varje dag för att arbeta som kock på vinbarer runtom de södra delarna av Frankrike. Efter att ha jobbat med Tom Lubbe och hans Matassa tog Wilfried steget att a) inte lämna bergen i onödan genom att b) starta Domaine Cotzé – Wilfrieds egna domän.
Det är ett projekt som tar sin utgångspunkt ur de älskade bergen, mer specifikt de 435 kilometer långa Pyrenéerna. Än så länge jobbar Wilfried med inköpta druvor från vänner i området, men han har planterat vad han själv säger är de optimala bergsdruvorna: Chardonnay, Sylvaner, Pinot Noir, Gamay, Savagnin, Mondeuse, Altesse och Chasselas – plantor som ger vin först om några år, men som vittnar om Wilfrieds ambitioner.
Ambitioner som bygger på Wilfrieds kärlek till bergen och glädjen i att följa något som lever och förändras från dag till dag, vecka till vecka. Och som har en lika enkel som storslagen vision: att bära berget vidare, flaska för flaska.