Om Fria Viner

 

Fria Viner är registrerat för distansförsäljning av alkoholvaror hos Skatteverket. Org. nr. 502083-2498

 

Fria Viner är en naturvinhandel som vill göra det enklare för dig att dricka roligare viner. Och att komma närmare människorna som gör dem. Alla våra vinmakare arbetar så nära naturen det går, med minimal påverkan men med mycket kärlek och upptäckarlusta. Vi säljer utvalda och limiterade lådor med naturvin raka vägen från småskaliga vinmakare till din dörr – och vi betalar svenska punktskatter och moms.

 

Vi släpper nya, limiterade vinlådor någon eller några gånger i månaden. Varje låda består av sex, tre eller ibland två flaskor vin – oftast utifrån en vinmakare, och olika viner. Några gånger gillar vi ett vin så mycket att det kommer två exemplar av det i lådan.

 

I grunden är det ganska enkelt: vi hittar vinmakare vi älskar och viner som uttrycker vilka de är, platsen de odlar på och deras kärlek, noggrannhet och upptäckarlust i skapandet av vinet. Och gör det enkelt för dig att beställa deras viner. Våra vinmakare – mestadels från södra Frankrike – och deras viner går inte att köpa någon annanstans i Sverige, varken i restaurang, på bar eller via monopolet. Förutom våra svenska vänner Brutes som du kan hitta på några av Sveriges bästa och piggaste barer och restauranger.


Prata mer, smaka mer

Vår och våra vinmakares dröm är att fler känner att de vågar prata mer om viner. För ju mer man pratar om det, desto mer lär man sig att identifiera smaker och skiftningar och hur mycket ett vin kan vara. Så här, faktiskt: ju mer du pratar om vin, desto mer kommer det smaka. Men du behöver inte vara expert för att prata om vin. Alla kan, och alla borde! Det gör också vinet till mer av en upplevelse – och en längre sådan än exempelvis massproducerade industriviner. Det senare är ofta vin utan större syfte än att sälja, och det är raka motsatsen till våra vinmakares drivkrafter. 

 


Hur fungerar det rent tekniskt?

Vi är registrerade distansförsäljare hos Skatteverket enligt 15 och 15 a §§ lagen (1994:1564) om alkoholskatt. Vi betalar (med glädje!) svensk alkoholskatt och moms på varje vin du köper. Du behöver alltså inte tänka på något annat än vem eller vilka du vill dricka dina viner med. 

Utan vars hjälp

Tack särskilt till tre personer. Alexandra Karpilovski, för att du så generöst låtit oss flytta in i din värld, där några få penseldrag så exakt fångar något så abstrakt och mäktigt som liv. Isak Burström för att du så varsamt, och tålmodigt, hjälpt oss genom helvetet som är Shopify. Utan er, inget Fria Viner – eller åtminstone ett väldigt mycket tråkigare Fria Viner som mest skulle bestått av en stor, grå, knapp som inte gick att klicka på. Och sist, men verkligen inte minst, Kenneth Hotz, utan vars entusiasm, värme och nyfikenhet Fria Viner knappast hade lämnat idéstadiet. 

 

Vi vill också lyfta våra vänner på Elefant Studio som under hösten 2022 hjälpt oss att bygga om hela affärn. Dom har med otroligt varsam och pedagogisk hand lotsat oss genom vad man kan göra, vad man borde göra och vad som är rakt av idiotiskt att göra. Ska du bygga något på WWW: bygg det med dom! Allt bra på hemsidan är 100% deras förtjänst. Allt dåligt är 100% vår nya danska revisor Torbens fel. Samt, delvis, vårt.
 

 

Frågor & kundservice

Om det är något du undrar är det bara att höra av dig: hej@friaviner.se. Vi svarar på allt och så snabbt vi bara kan! 

 

Är något fel i orderbekräftelsen ska du omedelbart kontakta oss via e-post till fel@friaviner.se.

 

Om förseningar i leveransen skulle uppstå (utan att vi har meddelat dig om längre leveranstid) ska du kontakta oss på e-postadress: leverans@friaviner.se.

 

Eventuella fel och defekter ska alltid reklameras till fel@friaviner.se där du anger ditt namn, din adress, e-postadress, ordernummer och en beskrivning av felet.

 

Allt annat hittar du i våra allmänna villkor.