Emile Hérédia
Att göra naturvin kom väldigt naturligt för Emile Hérédia i Aspiran, Languedoc. Han hade nämligen ingen aning om vad han höll på med. Till en början.
Om vi spolar tillbaka till strax innan början så arbetade Emile som fotograf – mest för matmagasin. Efter otaliga besök i och fotografering av vingårdar blev suget för stort att göra själv. Så Emile lade kameran på hyllan och började assistera en konventionell vinmakare.
En sejour som blev lika kort som illamående: så fort Emile kom i kontakt med de sulfiter vinmakaren ville ha i vinet blev han sjuk. Så han slutade. Och började om, själv – enligt samma devis som han lagar mat: enkelt och det är färdigt när det är gott. Den devisen fortsätter prägla hans Domaine des Dimanches: processen är enkel i bemärkelsen att det är vädret, druvorna och naturen som styr. Den viktigaste ingrediensen, säger Emile, är helt enkelt tid. Därför avstår han teknik och går istället 100% på feeling.
När det är gott, är det klart. Och när det är klart, är det här.