Vilda Vinskolan – en vinskola om naturvin
Kanske har du någon gång funderat på hur vin görs. Sen kanske du tappade intresset när du förstod att mycket av det vin vi dricker i Sverige i dag görs i fabriker och det… lät ju varken roligt, gott eller särskilt intressant. Synd tycker vi. För det finns ju vin som görs så som man tänker att vin görs. Från mark till druva, från druva till juice, juicen jäser, sockret blir alkohol, juicen blir vin. End of story. Inte så himla komplicerat och ingenting som behöver innehålla några E-nummer, fisklim eller massvis med tillsatt socker. Enkelt. Men ändå så stort. Därför har vi gjort en vinskola med fokus på naturvin!
Vi kallar den Vilda Vinskolan – för att vi tycker det är rätt vilt att det finns ett gäng entusiaster där ute som genom hårt arbete kämpar för att vi ska få uppleva vin gjort på druvor, kärlek och kunnande – och inget annat. Gott för dig. Och gott för miljön.
Vilda Vinskolan består av sex mail – en introduktion, fyra lektioner och sen förstås examen. Varje tisdag kommer ett nytt mail, i den här ordningen och med det här innehållet. Tacksamt nog, men inte nödvändigt pedagogiskt, börjar nästan alla lektioner på M:
- Introduktion
En överblick över hela skolan! Vad… är naturvin? Vad finns det för märkningar? Och ett par sidospår som mer eller mindre har med allt att göra.
- Mekanismerna
I den första lektionen kommer vi gå igenom naturvinets historia, hur (natur)vin görs, lite olika tekniska begrepp som kan var bra att kunna och vad de betyder, hur vi hittade till naturvin och, slutligen, hur man blir en bra vindrickare. Spoiler: det är väldigt enkelt.
- Marken
I den andra lektionen borrar vi, bokstavligen, ned oss i alltings början. Nämligen marken. Hur fungerar odlingen och skörden, vad är terroir och hur påverkar jordmånen smaken? Vad är ekologisk respektive biodynamisk odling, vad har månen med allt det här att göra och – borde du dricka vin på din födelsedag i år?
- Munnen
I den tredje lektionen är vi i munnen. Vi går igenom hur smaker fungerar, varför det kan smaka olika hos olika människor, hur vin och dess smaker traditionellt beskrivs, hur man kan hitta ett eget språk, hur smaker utvecklas, hur man sparar smaker, alltså lagrar, och – så delar vi våra mest maxade smakupplevelser!
- Maten
I den fjärde och sista lektionen är vi kvar i munnen, men också på tallriken! Vi fokuserar nämligen på mat och vin, var för sig och framförallt i kombination. Vad passar till vad, hur kan man tänka och exempel på smakprofiler och sätt att utforska mat och vin rent praktiskt.
- Examen!
Vad det heter. Får man diplom? Man får diplom!
Vilda Vinskolan är alltså en korrespondenskurs som landar i din inkorg en gång i veckan i sex veckor. Enligt våra beräkningar alltså exakt ett mail i veckan. Vi kan inte lova att du blir klokare än du var innan. Kanske inte. Men när vi frågade första kullen fick skolan 9.2 i snittbetyg, och alla hittade minst en (men ofta flera) grej de tog med sig ut i den vilda världen av vindrickande. Och vi kan lova att det åtminstone har fina saker i sig: vi är så glada och stolta över att ha samarbetat med konstnären Laura Burke för att ta fram allt… fint i mailen.
Du kan anmäla dig till Vilda Vinskolan här och det är helt gratis. Skolan börjar på tisdag. Och på tisdag. Och på tisdag. Varmt välkommen med din anmälan.
Läs lite mer om naturvin här.
Om du läst, och scrollat, hela vägen hit vill vi säga tack. För att du läst. För att du scrollat. För att du är här, hos oss, när du hade kunnat vara i stort sett varsomhelst annars. Tack!