Vad är ett naturvin?

Det finns ingen fast definition av naturvin, ingen 100%-igt accepterad och anammad märkning eller certifiering. Som konsument är det lite av en djungel att faktiskt veta vad som är naturvin. För oss är naturvin vilda och fria viner – som är gjorda hantverksmässigt, med stor omsorg och helt utan kompromisser.

 

Ekologiskt och biodynamiskt

För oss är naturvin cirka 90% (91.7843% för att vara exakt) arbetet som görs i vingården – alltså platsen där vindruvorna odlas och vinet föds. Alla våra vinmakare odlar efter ekologiska eller biodynamiska principer. Framförallt det sistnämnda. Däremot är inte alla certifierade – som små producenter upplever många att det är mer krångel och kostnader än vad det är värt. 

 

Naturligt förekommande jäster

För oss görs naturvin inte på andra jäster än de som förekommer naturligt. Det är en viktig del i smakbilden och med tillsatt jäst riskerar känslan av terroir, platsen där vinet kommer från, att försvinna från smaken.

 

Handskördade druvor

För oss är naturvin vin där druvorna har skördats för hand. Eftersom naturvin också görs utan tillsatser betyder det att dåliga druvor inte går att "rädda" i efterhand. Druvorna måste vara precis rätt, och det är omöjligt att veta om inte vinmakaren är ofta och gärna i odlingarna.

Hantverk och handverk

För oss är naturvin gjort mestadels för hand, från odling till källare till flaska. Minimal intervention är ett begrepp som ofta förekommer och vi tycker väldigt mycket om det. Livet precis som vinet är levande och ska hitta sin egen väg. Vivant! Vivant! Vivant! som en av våra vinmakare ropade när hen visade oss sina odlingar för första gången.

 

Inga tillsatser

För oss är naturvin odlat och vinifierat utan tillsatser. Förutom… vid buteljering. Då kan, och behöver, ibland en minimal mängd sulfiter tillsättas för att det till exempel ska klara att transporteras. Sulfiter förekommer naturligt i alla viner – det går inte att undvika vid jäsningen.

 

Oklarnat och oftast ofiltrerat

För oss är naturvin aldrig klarnade – något som annars görs för att ta bort "orenheter" ur viner. Klarning görs dessutom ofta med animaliska produkter. Äggvita till exempel. Eftersom våra viner inte är klarnade är de alla veganska. Den absoluta majoriteten av våra viner är också ofiltrerade, förutom ett fåtal av dem som då filtrerats för hand och väldigt, väldigt varsamt.
 

Fria viner

För oss är naturviner levande viner. Fria viner. Viner som är gjorda på ett hållbart sätt, med naturen, på det sätt som vi tror är hälsosammast för oss människor och den planet vi bor på. Långt från de industriviner som annars dominerar marknaden, som görs för att både säljas och drickas (för) mycket av. Det är varken hållbart eller bra för någon av parterna planet–människa.

 

Och eftersom det är levande viner är två flaskor aldrig helt lika. De kan utvecklas på flaska, och ännu mer när du väl öppnar dem. De mår bäst när de möts med respekt och ödmjukhet för allt jobb och kärlek som ligger bakom dem från våra vinmakare. Och nyfikenhet: det är vad som driver de som gör vinerna, det är vad som driver oss som säljer dem och nyfiken är det viktigaste man kan vara som människa förutom snäll, tycker vi. Därför följer också vinkort med alla våra viner, så deras ursprung inte tappas bort på vägen.

Mest av allt är naturvin unika upplevelser som kan ta dig till en helt annan plats och tid på en millisekund. De är sällan vad du förväntar dig. Och det är precis så det ska vara.

 

Här är våra naturviner.

Få mail! Och sånt!

Vet mest. Få först. Gå med!

Vi släpper alltid våra limiterade vinlådor på mail först.
Vi lovar att inte störa i onödan.

Att följa Fria Viner betyder att vi sparar din e-mail i vårt register för att kunna skicka dig e-mail om våra produkter och annan information om verksamheten som vi tycker att du borde ta del av.

Om du läst, och scrollat, hela vägen hit vill vi säga tack. För att du läst. För att du scrollat. För att du är här, hos oss, när du hade kunnat vara i stort sett varsomhelst annars. Tack!