Vad innehåller vin?

Vilka tillsatser får man ha i vin? Vad innehåller vin? Varför har vin inte innehållsförteckningar? Vi får många frågor om tillsatser i vin och innehållsförteckningar. Därför frågade vi Mats-Eric Nilsson som har skrivit böckerna "Den Hemliga Kocken", "Chateau vadå?" och "Nyfiken på naturvin" om vad han har lärt sig under sin granskning av vinindustrin. Så om du är nyfiken, häng på här.

(Det är några minuters läsning. Vi rekommenderar en kopp kaffe eller ett glas vin till – eller, beroende på när du läser detta, båda.)

Kan du berätta lite om din bakgrund?
– Jag är nyhetsjournalist från början och har jobbat på SvD i 20 år. Av en händelse började jag undersöka vad moderna livsmedel innehåller efter att ha ätit en glass på Gotland i början av 2000-talet. Jag blev personligt intresserad, och förvånad, över alla tillsatser. Och sen blev det en bok – Den hemlige kocken: det okända fusket med maten på din tallrik. För två år sen bytte jag fokus från tallriken ända bort till glaset. Vad finns i vin? Då skrev jag boken Chateau vadå: det okända fusket med ditt vin. En del i branschen blev nog lite sura, men många andra uppfattade det som en stor ögonöppnare. Innan jag började hade jag ingen aning om vad vin innehåller. Det finns ingen innehållsförteckning på vin och alkohol, så där är konsumenten mera villrådig.

Det har liksom mynnat ut i att det tydligaste alternativet är naturvin. Många har frågat vad de ska dricka, när så mycket vin är fyllt med kemikalier? Därför har jag skrivit boken Nyfiken på naturvin som är en uppföljning och en mer positiv bok – jag försöker vara pedagogisk och förklarande.

Nu har du skrivit två böcker om vin, vad är din upplevelse av vinvärlden?
– Den är mycket mer kommersiell än vad folk tror. Det är ett enormt glapp mellan marknadsföringen, vad som står på etiketten och hur vinet egentligen har gjorts – och vad det innehåller. Därför är det så viktigt att undersöka det glappet. Kontrasten mellan vad som sägs om vinet och vad man faktiskt gör. I själva verket är många viner vi köper i dag rena industriprodukter.

Ett annat intryck är att det pågår så mycket intressant i vinvärlden. Jag skriver om detta som en passionerad vindrickare – när man upptäcker naturvinet inser man också att det finns en hel värld att utforska. Både av viner, druvor man aldrig har hört talas om, men också vinområden som ligger utanför de superhypade områden – områden med mycket lägre status där det nu pågår mycket intressanta saker. Och så många nya vinländer – över 30 länder! – där det görs naturvin. Det är roligt att vara vindrickare nu!

Vilka är de värsta ingredienser man tillsätter i industrivin i dag?
– Svårt att säga. Det värsta är inte en substans, utan hur massivt det är och hur mycket som är tillåtet att göra med vinet. Allt ifrån att tillsätta jäst för att få fram smaker av bär och frukt och liknande, till socker för att höja alkoholhalten, ekspån för vaniljtoner, annat sötningsmedel för att göra vinet sötare… Och sen förstås sulfiter som används väldigt mycket i industrivin och det dödar det levande vinet.

Varför behövs en konsumentguide specifikt för naturvin?
– För att konsumenten vet så ytterst lite om vad det är. Många vet överhuvudtaget inte hur ett vin framställs och vad man får göra med vin. Många oerfarna vinkonsumenter tror att allt vin görs som naturvin. När jag skrev "Chateau vadå?" så var det många som tyckte att jag också skulle peka på alternativen. När det gäller just naturvin, så är det så att om du går du på Systembolaget och frågar efter naturvin, så är det inte ovanligt att de pekar på ett ekologiskt vin. Och det är ju inte alls samma sak – man får tillsätta 45 tillsatser i ekologiskt vin, och processhjälpmedel. Det finns ingen hylla för naturvin, det finns ingen märkning, och det kan lätt uppfattas mystiskt och svårt. Egentligen är det världens enklaste vin. Det är det ursprungliga och autentiska – det behövs mycket yrkesskicklighet att göra det. Men paradoxen är att för att få tag i det mest enkla vinet måste man vara mera påläst än alla andra vinköpare..

Varför tror du att vi inte har innehållsdeklarationer på vin än?
– Det beror på en intensiv lobbyverksamhet från vinlobbyn. Det är stora och mäktiga organisationer som i många år har påverkat lagstiftarna inom EU. Men innehållsförteckningar är på gång. Och just nu inser vinbranschen att det inte går att undvika, men de försöker undvika att det kommer på etiketten på flaskan – de vill att det i stället finns "off label" – att man till exempel måste gå in på en hemsida för att se denna. Det är obegripligt varför viner ska ha just det undantaget. Men man gör allt för att göra det knöligare. Och man fattar ju varför.

Har man byggt upp en image av lyx och kvalitet och flärd och äkthet –marknadsföringslyrik kallar jag det – så är det klart man inte vill ha en lång innehållsförteckning med alla kemikalier man har tillsatt. När det blir innehållsförteckningar så blir det en sanering, för då får konsumenten upp ögonen för hur vinet framställs. Naturvin då, skulle ha en väldigt kort innehållsförteckning – och skulle ju framstå som ett väldigt intressant alternativ för många konsumenter.

Är det nåt vi som konsumenter kan göra för att pressa på?
– Det bästa är väl att köpa naturvin. Det är det radikalaste alternativet. Men man ska vara säker på att det är naturvin man får tag i. Det finns ju ingen märkning, det gör det ju lite knepigt som konsument, går man på Systembolaget så kanske de pekar på ett vin där det står NATURVIN med stora bokstäver – men vinet med den klisterlappen är ju inget naturvin. Det är gjort av ett av Frankrikes största vinfabriker och har tillsatt jäst, så det faller på första naturvinskravet.

Hur hoppas du folk ska använda din bok?
– Jag hoppas de ska lära sig en massa och samtidigt bli törstiga. För det är det som är själva tanken – att de både ska få veta mycket, men inte på ett tråkigt skolbokssätt, och samtidigt bli nyfikna på att upptäcka mer. Man kan ju läsa den rakt igenom, men den finns också många komponenter som man kan läsa del för del. Är man naturvinsnörd från början hoppas jag att man ändå kan få ut en hel del. Men den är i första hand skriven för den vanliga vindrickaren. Man behöver inte ha några förkunskaper alls. Men kanske ett öppet sinne...

 

...

Tack Mats-Eric! Vill du läsa mer, så köp en bok eller två av Mats-Eric.

Här kan du fortsätta läsa om vad naturvin är - enligt oss på Fria Viner.

Få mail! Och sånt!

Vet mest. Få först. Gå med!

Vi släpper alltid våra limiterade vinlådor på mail först.
Vi lovar att inte störa i onödan.

Att följa Fria Viner betyder att vi sparar din e-mail i vårt register för att kunna skicka dig e-mail om våra produkter och annan information om verksamheten som vi tycker att du borde ta del av.

Om du läst, och scrollat, hela vägen hit vill vi säga tack. För att du läst. För att du scrollat. För att du är här, hos oss, när du hade kunnat vara i stort sett varsomhelst annars. Tack!