Innan du kan beställa måste vi kolla att vi levererar till ditt postnummer. Testa nedan!

Vi levererar till ditt postnummer:

Tyvärr leverarar vi inte till ditt postnummer.

Luften - vinets vän

Varför luftar man vin? 

Att lufta, eller dekantera som det heter på lite krångligare språk, är att hälla över vinet från flaskan till en annan behållare innan (och så klart under) servering. Det behöver inte vara något fancy, urfint handblåst – en saftkanna går också bra. Oavsett vad man häller över det till, gör man det av två anledningar:

1. Att låta sediment – alltså jästfällningen – falla till botten innan du häller vinet upp i glaset.

och, vilket faktiskt påverkar själva vinet:

2. Att tillföra syre till vinet för att få det att öppna upp sig smak- och doftmässigt.

När det gäller att få fällningen att stanna i flaskan framför i glaset, så är det viktigaste rådet nog att låta din flaska stå upp ett par dagar innan servering – eller i alla fall ett par timmar beroende på din framförhållning. Då kommer fällningen falla ner i botten av flaskan av sig självt, och det blir enklare att undvika att den kommer med i glaset. Om man nu vill det, fällningen smakar ingenting och många (till exempel vi) tycker det är ganska fint att ha med i glaset. 

Naturvin har mer fällning än industrivin då de oftast inte filtreras alls, och aldrig på det sättet som man gör med industrivin där all fällning oftast är som bortblåst… här tycker vi att vi tar en tyst minut för all förlorad fällning.

Tack, då fortsätter vi. 

Till den andra anledningen att dekantera – nämligen smaken och aromen, doften. 

Om ett vin har volatila syror (lite vinäger-aktigt), och du vill minska dessa, så kan dekantering hjälpa till. Detta är för att vinet har ett överskott av koldioxid eller vätesulfid som frigörs när det luftas. Koldioxid kan göra att vinet upplevs mera ”strävt”.  Vätedioxid kan ge vinet en reducerad arom – det luktar till en början lite ägg eller knallpulver. Då hjälper en halv till en hel timmes dekantering till att ta bort denna doft, och till att minska strävheten.

De flesta röda viner vinner på att dekanteras. Men även roséviner och vita viner kan dekanteras. Ett exempel på ett rosévin vi tycker mår bra av att dekanteras är Elodies "Petit Fugue", som ökar i smak av att dekanteras en halv till en hel timme.

Men, när vet man att det är färdigt? Det korta svaret är… aldrig. Det enda sättet är att smaka. Smaka vinet när du precis har öppnat det, smaka igen efter femton minuters dekantering, och så vidare. Det enda helt säkra är att det kommer att fortsätta utveckla sig i smakmässigt. 

En av våra vinmakare gav oss detta råd om dekantering som vi tycker är rätt smart. Eller smart? Användbart! 

"Om ni är några stycken som ska dela en flaska vin, så är det bra att dekantera den innan då alla bara får ett glas. Är ni två som delar en flaska vin kan det vara roligt att inte dekantera vinet, men i stället låta det utveckla sig långsamt från glas till glas."

Så, för att summera vinets goda vän luften: i varje vin finns en hel värld av smak och doft. Dekantering är ett sätt att utforska den. Luft påverkar och tar vinet vidare någon annanstans, och det är nästan alltid en resa värd att hänga med på.

Och det var det. Om luften.