Hur fungerar Fria Viner?Först: hur började det? 

Någonstans i början av nådens år 2018 tröttnade vi på att släpa naturvin hem på tåget från Köpenhamn och/eller att komma för sent till de alldeles få släpp på Tillfälliga Sortimentet av naturvin och/eller att böka med redovisning av inköp från diverse europeiska nätvinhandlar. Vi bestämde oss för att testa om det inte gick att göra naturvin lite mer tillgängligt. 

 

Både rent praktiskt – hur få klick kan vi få ner det till? – och allt runtomkring det. Vi tänkte på när vi själva ramlade in i den här världen och hur svårnavigerad den kändes. Det ville vi ändra på för andra, nya som gamla i den underbara, förvirrande världen av vin i allmänhet och naturvin i synnerhet. Resultatet av det blev en näthandel baserad i Danmark som vi kallar Fria Viner. Vi öppnade portarna den 12 mars 2020. Vi finns i Danmark eftersom vi då kunnat ansöka och blivit godkända som registrerade distansförsäljare hos Skatteverket enligt 15 och 15 a §§ lagen (1994:1564) om alkoholskatt

 

Och nu är du här! I vår värld, där naturvin är normen och där kvalitet går en miljard procent före kvantitet. Tack och välkommen! Så här jobbar vi:

 

  1. Vi jobbar med dedikerade vinmakare som gör naturvin. Vi är de enda som säljer just våra viner i Sverige (förutom våra vänner Brutes som också säljer själva). Våra vinmakare är småskaliga, extremt dedikerade och dito skonsamma mot jorden de fått privilegiet att bruka. 

 

  1. Vi har fysiskt besökt alla våra vinmakare, gått i deras vinodlingar och varit i deras vinerier. För att med egna ögon kolla att blommor och insekter får leva mellan vinrankorna och att vinet verkligen görs utan tillsatser. Vi känner och gillar dem alla – och många har blivit våra vänner. 

 

  1. Vi är finansierade av eget sparkapital. Vi är extremt strikta med dina personuppgifter (hej då Facebook pixel!). Vi klimatkompenserar alla transporter och vi försöker driva en vinhandel med så mycket hjärta, hjärna och miljötänk som det bara går. Vi försöker vara snälla och lära vidare allt vi själva lär oss. Vi tycker att vinhantverket är ett konsthantverk och vill att konst ska genomsyra allt vi gör. Därför jobbar vi nära några av våra favoritkonstnärer i världen från Sverige, USA och Japan. 

 

  1. I dagsläget släpper vi 2–3 lådor per månad. Vi släpper alltid på mail först. Och alla lådor finns tills de tar slut. Oftast släpper vi 6-pack med blandade viner, oftast är det utifrån en vinmakare så att du ska få lära känna hen eller dom så bra som möjligt. Men vi gör också 3-pack och vissa speciallådor. Vi har sålt ett par magnumflaskor men det kommer vi nog inte göra igen eftersom det blev så jävla dyrt att packa dom individuellt.  

 

  1. Du kan beställa vin på sajten friaviner.se. Vi betalar svensk moms och svenska punktskatter, så det är helt lagligt och inga ytterligare kostnader eller administration tillkommer.

 

  1. Frakten kostar samma oavsett hur mycket du beställer (99 kr). Din beställning kommer vanligtvis hem till din dörr inom 5 - 10 dagar. Vi packar varje måndag och lämnar över till vår fraktpartner varje tisdag. Så fort de fått din eller dina lådor får du ett SMS med förslag på datum – och kan ändra om det inte skulle passa.

 

  1. Om nåt inte är som det ska kan du alltid höra av dig till oss på hej@friaviner.se

 

  1. Det var det hele. Tack. 

 

Och för dig som undrar: ja, naturvin har de senaste åren blivit mer tillgängligt, både att handla hem och att handla på restaurang eller bar. Det gör oss jätteglada! Och vi hoppas såklart att vi kan få bidra med en del av pusslet för en mera hållbar vinvärld även i ditt liv.

 

Gå gärna vår vinskola om naturvin här (gratis!).

 

Få mail! Och sånt!

Vet mest. Få först. Gå med!

Vi släpper alltid våra limiterade vinlådor på mail först.
Vi lovar att inte störa i onödan.

Att följa Fria Viner betyder att vi sparar din e-mail i vårt register för att kunna skicka dig e-mail om våra produkter och annan information om verksamheten som vi tycker att du borde ta del av.

Om du läst, och scrollat, hela vägen hit vill vi säga tack. För att du läst. För att du scrollat. För att du är här, hos oss, när du hade kunnat vara i stort sett varsomhelst annars. Tack!