Tretton saker att tänka på inför vinresa till Frankrike

Ska du åka till Frankrike och dricka vin? Grattis! Det finns få saker i världen som är bättre (varav ingen är att till exempel åka till Italien och dricka vin, inget ont om Italien, men…) än det. Sedan vi började med det som skulle bli Fria Viner under våren 2019 har vi åkt rätt* så många gånger till Frankrike och druckit vin. 


* 1 376 942 gånger, för att vara exaktHär är tretton saker vi lärt oss om att besöka vinmakare och dricka vin…

 

  1. Appen Raisin är din vän. Här hittar du både cavister – alltså vinbutiker – restauranger och events med naturvin i fokus.

  2. Planera besöket innan. Hemifrån. Undvik "spontana besök" i mesta möjliga mån. Vinmakare är ofta motsatsen till kontorsråttor och användandet av en dator sker enligt ett slumpmässigt schema. Svarstiden på mailen är därför ofta lååång. Apropå det…

  3. Ring! Sen maila. Sen ring igen. Att maila är ingen favoritaktivitet utan dom allra flesta vinmakare hör till (det enligt oss överlägsna) Team Ringa. 

  4. Lär dig franska. Eller installera åtminstone Google Translate innan besöket. Frankrike är ett land som fortfarande dubbar filmer för en vuxen publik. Det… märks. 

  5. Det är enklare att besöka en stor vingård än en liten. Tyvärr, tråkigt men också rimligt: de större har mer resurser och har mer tid för logistik. Det är dock enligt vår empiri mycket mer givande att besöka en liten. 

  6. Packa ordentliga skor om du ska ut och vandra i vinmarkerna. Här delar du utrymme med olika sorters djur, ormar och insekter och dom har ofta en helt annan kravspec på golv än oss människor. Tyvärr måste man därför göra avsteg från Dresscode: Ballroom. Spara din smoking till när vinerna dricks hemma sen. Fint med kängor till smoking dock.

  7. Det är bra att ha en bil som klarar lite off-road. Många vingårdar har ganska undermåliga vägar – “vägar” – till och från sig. Vi kan absolut inte rekommendera att hyra “the smallest car you have, please!”. 

  8. Solskydd! Keps! Tiden i solen går fort när man pratar om vin och odling – och om det är några som gillar att prata om vin och odling är det vinmakare.

  9. Tacka alltid för besöket. Det kan tyckas självklart, men… people are strange. Tacka så mycket du kan! Tänk på att någon tar av sin arbetstid för att träffa dig och dina 1, 2 eller 500 000 kompisar eller familj. Ett väldigt konkret sätt att tacka är förstås att köpa med sig vin. Ett annat är att ta med sig något från Sverige. Vi lämnar alltid över en ceremoniellt inslagen köttbulle efter våra besök, vilket uppskattas enormt. Nej, men vi brukar ge något gott som inte är så stort. I teorin kan det förstås vara en köttbulle. Men. 

  10. Planera utifrån vin-event! Finns det ett vin-event i området, så planera gärna kring det – det är ofta ett bra sätt att även få träffa de lite mindre vinmakarna. Det suveräna nyhetsbrevet Not Drinking Poison gör ofta sammanställningar över så kallade salons, fester och mässor, under säsongerna. 

  11. Ha en plan för att få hem ditt vin. Du kommer med absolut största sannolikhet köpa mer än du kan dricka på plats. I incheckat bagage brukar vi få med 8-10 flaskor i varje resväska. Ibland mer, men det är alltid en chansning – och ta höjd för att betala för extravikt isåfall. Väg väskan innan flygplatsen. Och kom ihåg att packa smart och har du sådana där uppblåsbara… grejer… flaskskydd i plast… ja googla. Dom är i alla fall skitbra, men tar ganska mycket plats.

  12. Var dum! Det gör inget om du inte kan så mycket, eller inget alls. Så länge du är nyfiken kommer det gå hur bra som helst. Ställ dom dumma frågorna! Det är så du lär dig. Och det är så vi lärt oss. Vi började den här resan som två idioter och snart fem år senare är vi fortfarande idioter (men som lärt sig tretton grejer i alla fall). Vinmakare älskar i regel att berätta och förklara hur och varför dom gjort som dom gjort. Och dom berättelserna får man inte om man står och nickar och tycker sig kunna allt redan. 

  13. Packa Resorb! Pga orsak.

 

Om du planerar att besöka någon av våra vinmakare – hör av dig! Så kan vi förmedla kontakt. Och oavsett, ha en fantastisk resa!

 

Är du nyfiken på hur Fria Viner fungerar, så läs gärna med här.

Få mail! Och sånt!

Vet mest. Få först. Gå med!

Vi släpper alltid våra limiterade vinlådor på mail först.
Vi lovar att inte störa i onödan.

Att följa Fria Viner betyder att vi sparar din e-mail i vårt register för att kunna skicka dig e-mail om våra produkter och annan information om verksamheten som vi tycker att du borde ta del av.

Om du läst, och scrollat, hela vägen hit vill vi säga tack. För att du läst. För att du scrollat. För att du är här, hos oss, när du hade kunnat vara i stort sett varsomhelst annars. Tack!