Hur länge håller vin – öppnad och oöppnad?

Hur ska man lagra naturvin?
Vi får ganska många frågor om naturvin och hållbarhet. Alltså bokstavligen, hur länge vin håller. Hur länge håller ett naturvin när man har öppnat det? Hur länge håller ett naturvin generellt? Och hur ska man tänka angående naturvin och lagring – kan man lagra naturvin?

Hur länge ett vin håller när man har öppnat det… beror verkligen på. Generellt kan man säga att när det gäller naturvin så är de (ofta, men inte alltid) mer känsliga än industriellt framställda viner. Detta är dels för att de antingen inte har tillsatta sulfiter/väldigt lite sulfit tillsatt och dels för att de inte har filtrerats, eller på annat vis genomgått processer som hjälper att hålla dem sterila.

Hur påverkar syre vinet och hållbarheten?
En öppnad flaska naturvin är mer känslig för mötet med syre och kan ibland även under några timmars öppning utvecklas mycket. Vet du att du ska spara vinet tills nästa dag, så sätt gärna i korken mellan glasen, så vinet utsätts för så lite syre som möjligt även de första timmarna. 

De flesta öppnade naturviner tål dock att stå i kylskåpet – med sluten kork – åtminstone natten över till nästa dag. Men det är alltid en risk, och ett öppnat naturvin kan även på denna korta tid komma att smaka sämre/dåligt. 

En annan sak som spelar roll för hållbarheten av ett öppnat vin är hur mycket vin som är kvar i flaskan – med andra ord, hur mycket syre som är där. Är flaskan nästan full, så håller vinet sig bättre än om det bara finns typ ett glas vin kvar i botten. Helt enkelt för att en mindre del av vinet kommer i kontakt med syre när flaskan är mera full. Och det är ju syren som är den potentiella boven i detta presumtiva vindrama.

Vad händer om man dricker gammalt vin?
Kanske är du orolig för vad som händer om du dricker ett gammalt vin eller ett vin som har börjat en andra jäsning på flaskan? Viktigt att veta är att vin som smakar dåligt inte är farligt att dricka. Ett vin som blir ”gammalt” blir ju typ vinäger – och är alltså inte farligt att dricka – det är bara inte så gott längre. Tycker vi i alla fall.

När det gäller vinlagring, så är det nog en hel konst i sig. De flesta viner klarar absolut att lagras 2-3 år – och många viner vinner på det. Vi upplever nog att många viner säljs för ”snabbt” och att de med rätt lagring verkligen kan blomma ut och bli otroligt goda. Med det sagt är det svårt att hålla sig. 

Vill man lagra vin och särskilt naturvin, så är det viktigt att man har ett bra ställe att lagra på så vinet inte utsätts för stress i form av ljus eller hastiga temperatursvängningar under tiden. Det viktigaste är att platsen är mörk och att temperaturen inte skiftar för snabbt. En vinkyl, en matkällare eller ett svalare rum i källaren är att föredra om det finns. Har man inte det så kan botten av en mörk och sval garderob också fungerade för de – OBS! – oöppnade vinflaskorna. Men detta är nog mer lämpligt för lagring i kortare perioder, månader snarare än år.

Vi tycker att ett vin som har varit på resa oftast tjänar på att vila till sig ett tag innan det öppnas. Gärna några veckor innan det öppnas – men i minsta fall någon dag. När vinet fraktas, så skakas det oftast runt en del innan det når sin slutdestination (hej fraktpartner!) och därför är det snällast mot både dig och vinet om det får vila till sig lite innan det öppnas. Tänk att det är motsvarigheten till en tupplur efter en lång, skumpig tågresa.

En annan sak att tänka på är att om vinet är väldigt nyligen buteljerat. Då kan det nämligen verkligen löna sig att vänta ett par månader innan man öppnar det (åtminstone tre!). Detta är för att vid buteljeringen blir vinet väldigt syresatt och det måste få en chans att hitta tillbaka smakmässigt efter den ”svängen”, så att det kan blomma ut som det ska i ditt glas. 

Naturviner är levande viner, och precis som allt annat som lever behöver det balans. Lagom mycket vila och lagom mycket tid.

Så, i korthet är våra ledord att:

Dricka vinet när du öppnat det.

Om det inte går, förslut det väl – till exempel med kork, och förvara det i kylskåpet.

Vill du lagra oöppnat naturvin – varmt välkommen till klubben! Gör det så mörkt och svalt, eller åtminstone temperaturmässigt jämnt, du kan.

Vi kommer själv (försöka (verkligen)) lagra de flesta av de viner vi har sålt här på sajten, så vi räknar med att vi på sikt har ännu mer erfarenheter att dela med oss av. 

Till dess, drick, och må, väl.

Här kan du läsa mer om naturvin.

Få mail! Och sånt!

Vet mest. Få först. Gå med!

Vi släpper alltid våra limiterade vinlådor på mail först.
Vi lovar att inte störa i onödan.

Att följa Fria Viner betyder att vi sparar din e-mail i vårt register för att kunna skicka dig e-mail om våra produkter och annan information om verksamheten som vi tycker att du borde ta del av.

Om du läst, och scrollat, hela vägen hit vill vi säga tack. För att du läst. För att du scrollat. För att du är här, hos oss, när du hade kunnat vara i stort sett varsomhelst annars. Tack!