Innan du kan beställa måste vi kolla att vi levererar till ditt postnummer. Testa nedan!

Vi levererar till ditt postnummer:

Tyvärr leverarar vi inte till ditt postnummer.

Det stora inlägget om sulfiter

Vi är så malliga över att kunna introducera våra första producenter* som är med i S.A.I.N.S – ett nätverk av runt tjugo vinproducenter som sätter en ära i, och medlemskrav på, att inte tillföra något som helst i deras viner. Och med det utesluts även allt bruk av sulfiter i hela processen. I samband med det tänkte vi att det var dags att svara på den eviga frågan vad är grejen med sulfiter, egentligen? Ganska mycket grejer, faktiskt. Så häll upp ett glas och häng med.

* det är förstås Luc & Trees Lybaert vi pratar om, och deras Domaine Lous Grezes. Vinlådan Rädda Jorden hittar du här.

Sulfiter eller inte sulfiter är frågan som naturvinsvärlden konstant ställer sig själv. Sulfit, också kallat svaveldioxid, SO2, är den enda tillsatsen som tillåts i naturvin – och då i väldigt små mängder. Det är både värt och viktigt att nämna att sulfiter förekommer naturligt i alla viner – det går inte att undvika vid jäsningen.

Generellt, och trots bristen på märkning, kan man säga att naturvin har max 20% av de sulfiter som är tillåtna i konventionellt vin. Och ändå är det en livlig diskussion kring vad som är för mycket av det lilla man tillsätter. Det finns ingen märkning av naturvin och därmed inte heller en fast bestämmelse av hur lite som är för mycket och eftersom vissa tycker lite är för mycket och andra mycket är för…

Här är i alla fall några gränser som ofta återkommer: på mässor för naturviner går ofta gränsen vid 50 mg/l. Och många vinmakare drar sig för att överstiga 30 mg/l. Andra vill inte tillsätta något alls och vi försöker alltid ha ett par viner som är helt utan tillsatta sulfiter i varje vinlåda.

Sulfiter är också den enda tillsatsen som man måste deklarera på vinflaskan. I konventionellt eller industriellt vin är det tillåtet med 63 (!) olika tillsatser. Är det ekologiskt märkt, men fortfarande konventionellt eller industriellt, är 45 (!) olika tillsatser tillåtna. Men bara en måste stå på flaskan: sulfiterna. For the record tycker vi att alla viner ska innehållsmärkas och att det innehållet inte ska vara något annat än druvorna det är gjort på.

Hursomhelst.

En del människor är allergiska mot sulfit och för astmatiker kan det vara en stor fördel att dricka vin med lite eller inga sulfiter. På Fria Viner skriver vi inte bara om det har tillsatts sulfiter i vinet, vi skriver också alltid hur mycket som har tillsatts. För mängden spelar roll.

Men anledningen till att vi pratar om sulfiter så mycket är ju inte bara för att det är den enda accepterade tillsatsen i naturvin. Vi pratar om sulfiter för att är ett sätt för vinindustrin att styra vinet. Och priset man får betala för ett vin med mycket sulfiter är ett vin med mindre energi, där både frukt och platsen den kommer från ofta dämpats eller helt försvunnit från smakbilden.

»Sulfiterna kastrerar smaken!
Frukten är död!«

Så säger Luc Lybaert, och han har – åtminstone i sina viner, men faktiskt i de flesta fall – helt rätt. Ju mindre sulfiter, ju mer levande frukt – och ju mer energi. Inte alltid. Men oftast! 

Luc och Trees är våra första vinmakare som är 100% fri från sulfiter i alla sina led i processen (även rengöringen i vinkällaren är sulfitfri), så med deras låda finns det en möjlighet för dig att själv testa-testa-testa-testa-testa-testa (6 gånger) vad ett 100%-igt sulfitfritt vin är. Spoiler: jättegott.

Man kan tillsätta sulfiter under olika delar av vinets process och det påverkar smak och karaktär på vinet olika mycket:

1. Man kan tillsätta sulfiter när man precis har skördat druvorna för att förhindra en jäsning på egna jäststammar. Gör man det så påverkar det vinets smak och karaktär mest.

2. Man kan tillsätta sulfiter efter vinet har jäst klart.

3. Och man kan tillsätta sulfiter vid buteljering för att säkra att vinet klara av transport och lagring.

Våra vinmakare ägnar sig, när de väl ägnar sig åt sulfiter, åt det senare.

Sulfiter i vin är faktiskt ett ganska nymodigt begrepp, som i hög grad hänger ihop med industrialiseringen av vinproduktion och att man vill styra processen så den blir så billig och effektiv som möjlig – tänk vilken skräck för en industriell produktion om en jäsning tar ett helt år – som är fallet med Les Crompes 2015 från Rädda Jorden. Fabriker är sällan särskilt tålmodiga och gör heller sällan särskilt goda viner.

När du handlar dina viner i mer konventionella sammanhang så är det svårt att få ett hum om exakt hur mycket sulfiter det är i vinet. Men som utgångspunkt kan du räkna med att finna mer sulfiter i vita viner, mindre i röda. Och väldigt mycket mer i den nedprisade bag-in-boxen än i mer noggrant vin på flaska. Minst hittar du så klart i naturvin.

Och det var det stora inlägget om sulfiter. Tack. Har du några frågor är det bara att höra av dig – vi läser allt och svara så fort vi kan! 

Sent from iPhone.