Att fånga vinden

Oktober 2022

Att bygga lär man sig tidigt.
     Dom första duploklossarna. Det första pusslet. Det första staplandet av ord som blir en mening.
     Bygga är energi och liv och bygga kan vara hypnotiserande – oavsett om man bygger sådana där extremt, extremt* små Warhammer-liknande figurer… så små…
     Eller om man, som Yoko Ogawa, bygger ett helt nytt liv halvvägs in i gamla. Plötsligt en dag var det nog och Yoko lämnade sitt arbete för FN och började göra vin istället.

När vi besöker Yoko är hon inne på sitt fjärde år av byggande: av vin, och inte minst av hus. En varsam men extremt fokuserad byggprocess, där hon tillsammans med sin partner har byggt en vingård mitt i vinmarkerna. Ett hus självförsörjande på el från solpaneler och vindkraft – och med utsikt över dalen, omgiven av berg. Vi möts där och rör oss in mot den bakre delen av huset, där vineriet ligger.


     Från Yokos tankar och tunnor smakar vi på årets skörd, vin som är tidiga i sina byggen och där mycket ännu inte är färdigjäst. Men dom är på väg, och är fulla av liv.

 

Vi sover över i det gamla, lilla, häststallet och vaknar till vinden som får vinrankornas gulgröna löv att kittla till. Och, för full transparens, även till ljudet av ett vildsvin som springer rakt in i bilen utanför.

BONK!

Marken i Yokos vinmarker är schist och krasar under våra fötter, utsikten på morgonen när imman skiktar sig är obeskrivlig. Vi vill själva bygga. Tänk om vivi kunde ocksåvad roligt om… varje mening är en möjlig början.

Efter morgonkaffet går vi och ger getterna kex och vatten. Också de en del av bygget, fast de nog inte verkar veta om det riktigt.

Yokos viner andas verkligen platsen dom är gjorda på. Vibrerande, lugna, varsamma – en bit Yoko och hennes bygge fångad på flaska.  Varje flaska är som en byggsten i ett liv, och ett livsverk.

 

Vill du veta varför vi startade Fria Viner, så läs gärna med här.

Få mail! Och sånt!

Vet mest. Få först. Gå med!

Vi släpper alltid våra limiterade vinlådor på mail först.
Vi lovar att inte störa i onödan.

Att följa Fria Viner betyder att vi sparar din e-mail i vårt register för att kunna skicka dig e-mail om våra produkter och annan information om verksamheten som vi tycker att du borde ta del av.

Om du läst, och scrollat, hela vägen hit vill vi säga tack. För att du läst. För att du scrollat. För att du är här, hos oss, när du hade kunnat vara i stort sett varsomhelst annars. Tack!