Vad betyder VILD?

"Smakar naturvin som vanligt vin?"

Nej. Ja. Båda. Det beror helt på vinet. Som hjälp att välja bland våra viner och lådor har vi därför valt att använda en skala för hur vilt ett naturvin är.

 

Skalan går från 1-5, där 1 är lägst – och betyder att vinet är ganska likt ett konventionellt vin. 5 är högst och är en vinupplevelse som vissa kanske inte ens skulle klassificera som vin i klassisk bemärkelse. Det är viner där smakbeskrivningar är mindre språk, mer ett sorts läte eller en helt ny färg.  

 

1, 2 & 3

De flesta av våra viner hamnar någonstans mittemellan – alltså på en trea, eller stark tvåa. Det är för att även om de ofta kan upplevas som levande och energiska, kanske har nån liten spritz i sig, eller någon liten volatil syra, eller någon liten lantlig arom, så är de onekligen också väldigt tydligt vin-viniga. 

 

En tvåa är ungefär som att ett vanligt vin druckit två glas vin med en kompis.

 

En trea är ungefär som att ett vanligt vin druckit tre glas vin (inne på fjärde!) med en kompis och passat på att ta en kort danspaus mellan glas två och tre.

Hursomhelst.

Ska du introducera någon för naturvin för första gången (och hen kanske är lite skeptisk till huruvida naturvin egentligen är vin), så rekommenderar vi att att bjuda på en av våra ettor eller tvåor. Här har du säkra kort, som ofta finns på fina restauranger med och utan stjärnor. Med de vinerna får du mycket klassisk vinupplevelse i glaset, men med den energi och djupa smak som ett levande naturvin har.

 

4 & 5… och vidare

Det är här de helt oväntade smakupplevelserna bor. Upplevelser som tar dig till helt nya platser och som är viner som sätter sig i ditt smakminne för alltid. Viner som vägrar fack och som går sin egen väg. Små adrenalinkickar av smak, som finns just där och då för dig i glaset. Och när du väl har upplevt kärleken till dessa vilda smaker, så finns ingen ingen väg tillbaka.

 

Välkommen.

 

Vill du veta mera om lagring av naturvin, sä läs gärna med här.

Få mail! Och sånt!

Vet mest. Få först. Gå med!

Vi släpper alltid våra limiterade vinlådor på mail först.
Vi lovar att inte störa i onödan.

Att följa Fria Viner betyder att vi sparar din e-mail i vårt register för att kunna skicka dig e-mail om våra produkter och annan information om verksamheten som vi tycker att du borde ta del av.

Om du läst, och scrollat, hela vägen hit vill vi säga tack. För att du läst. För att du scrollat. För att du är här, hos oss, när du hade kunnat vara i stort sett varsomhelst annars. Tack!