Hur dricker jag naturvin?

Det låter kanske konstigt, men en av de vanligaste frågorna vi fått och får är: hur dricker jag naturvin?

 

Vårt korta svar är: hur du vill!

 

Vårt lite längre svar är: med glädje, nyfikenhet och respekt för det hantverk som nu vilar framför dig i glaset.

 

Och vårt betydligt längre svar är istället ett gäng tips, baserat på hur vi själva brukar dricka, förvara och lagra våra viner.

 

Vilken temperatur är rätt?

Generellt tycker vi att röda viner kan drickas lite svala – runt 13-15 grader – och vita viner lite varmare är kylskåpskallt – gärna 10 grader.

 

Hur gör jag med flaskan?

Har du haft flaskan liggande en längre tid, så tänk på att naturviner nästan aldrig är filtrerade och att det därför kan förekomma exempelvis jäst- eller skalrester i flaskan. Det är inget farligt, och smakar sällan någonting alls. Vissa älskar det, andra undviker helst. Om du tillhör den senare kategorin så ställ flaskan upp ett par dagar innan servering så fällningen faller till botten innan servering. 

 

Ska jag dekantera?

När du öppnar ett vin kommer smaken ändras. Ibland mycket, snabbt – ibland lite, långsamt. Om du vill dekantera så gör det varsamt genom att hälla vinet försiktigt på karaff utan att det skvalpar ner i karaffen. Vissa vinmakare vill hellre att man dricker deras vin från flaska, men en kortare stund på karaff kan få ett vin att öppna sig och blir mera komplext i smaken. Är du i tvivel, så är det kul att testa hälften-hälften, vilket är vad det låter som. Hälften på karaff, andra halvan i flaskan med korken väl igensatt. Drick det ena. Sen det andra. Jämför. Drick det ena. Sen det andra. Jämför. Och så vidare till vinet är slut och du sannolikt fått två ganska olika upplevelser av exakt samma vin.

 

Kan jag spara – lagra – vinet?

Det går med största sannolikhet alldeles utmärkt. Men de ska lagras rätt om du vill spara i längre tid – se framförallt till att de ligger ner och är i en jämn temperatur. När vi släpper vinerna till försäljning så är de redo att drickas, men vi kämpar själva med att lyckas spara och lagra våra viner istället för att dricka upp dem. Så vi uppmuntrar alla andra som är i samma knepiga sits att kämpa vidare. En dag lyckas vi. Och något eller några år efter den framgången firar vi med ett vin som förhoppningsvis utvecklats åt ett jättespännande håll.

Få mail! Och sånt!

Vet mest. Få först. Gå med!

Vi släpper alltid våra limiterade vinlådor på mail först.
Vi lovar att inte störa i onödan.

Att följa Fria Viner betyder att vi sparar din e-mail i vårt register för att kunna skicka dig e-mail om våra produkter och annan information om verksamheten som vi tycker att du borde ta del av.

Om du läst, och scrollat, hela vägen hit vill vi säga tack. För att du läst. För att du scrollat. För att du är här, hos oss, när du hade kunnat vara i stort sett varsomhelst annars. Tack!