Vinprovning

Hur håller man en vinprovning? Hur många glas på en flaska vin? Hur länge ska vin luftas innan man börjar prova det? Vi tipsar om hur du kan hålla en vinprovning hemma hos dig - och ger konkreta tips på vin till en vinprovning med naturvin.

 

 

Många är nyfikna på vin i allmänhet och naturvin i synnerhet – men har kanske aldrig smakat. Eller vet inte riktigt hur man ska göra för att säga något mer än gott! eller uäh, nej tack

Inget fel i det – men vin kan rymma så otroligt mycket mer. En mer eller mindre strukturerad vinprovning kan vara till stor hjälp för att hitta nya dofter, smaker och ord. Nya upplevelser, helt enkelt.

Men precis som med mycket annat i vinvärlden kan vinprovning kännas ganska komplicerat.

 

 

Vi tycker inte att det behöver vara så komplicerat att hålla en vinprovning. Räkna med att en flaska vanligtvis ger sex glas vin – men vid en vinprovning kan du ge alla ett smakprov på ungefär ½ dl. Då räcker en flaska till upp mot femton personer vid vinprovning - om du är väldigt säker på handen.

 

Grunden i en bra vinprovning är:

  1. 👀 Titta
  2. 👃 Dofta
  3. 👄 Smaka
  4. 💬 Prata

Och i den ordningen:

 

 

👀 Titta på vinet i glaset. Först och främst: har du vin där i? Om ja, fortsätt med att hålla det över en vit eller ljus yta för att tydligare se färgen och vinets “tjockhet”. Hur intensiv är färgen? Hur ser nyansen eller nyanserna ut? Med rött vin kan man särskilt undersöka kanten av glaset – lämnar vinet en blåtonad kant så är det ungt; blir det en rödbruntonad kant så är det ett mer moget vin.

 

 

👃 Dofta på vinet innan du smakar det. Försök hitta ett par frukt- eller bärdofter. Kanske ett par örter eller andra mer krydd-liknande dofter? Känn också efter om du känner någon doft av ek eller mer jordiga dofter – tänk skogsbotten, svamp, kalk eller lera. Testa att närma dig glaset försiktigt, vad är den första doft som du kommer på? Få inte panik om det du känner inte är klassiskt vin-relaterat. Tvärtom! Om du tycker att det doftar vårsol eller överraskning är det bara bra, och rätt – det finns nämligen inga fel, bara vad du själv hittar.

Tippa sen glaset och dofta mer intensivt. Finns det fler dofter där bakom?

Att snurra runt vinet i glaset trodde vi länge bara var vinvärldens motsvarighet till jonglering. Turns out, vi hade fel: det är ett sätt att få in mer syre, snabbare, och på så sätt frigöra fler aromer.

 

 

👄 Smaka! Börja gärna med att ta en rejäl klunk av vinet. Din mun har mellan 5 000 och 10 000 smaklökar (!) och en lite större klunk gör att du aktiverar dem alla på en gång. Håll vinet i munnen en stund innan du sväljer. Känn efter vinets struktur i munnen, hur känns det? Är det rikt på tanniner, syra eller är det runt och fylligt? Vilka smaker kommer du att tänka på? Känns vinet balanserat? Finns det lite spritsighet i vinet eller är det helt stilla?

 

 

💬 Prata! Om allt ovan. Titta igen, dofta igen, smaka igen. Är det samma? Vad har ändrats? 

 

 

Hur arrangerar man då en vinprovning? Vad ska man tänka på som värd?

Ett enkelt sätt att bli populär är är att alltid att se till att folk har lite vin i glaset – och gärna att de tittar, doftar, smakar innan du börjar berätta allt för mycket om vinet. Det finns inget värre än att stå och kolla på ett vin medans nån pratar om det i fem… tio… femton minuter. Gör inte så. Kanske till och med vänta med att berätta vad det är för vin tills efter alla gått igenom stegen ovan?

 

Ett tips är att ha samma glas till alla som provar och alla viner ni provar. Vinet kan upplevas väldigt olika i olika typer av glas, beroende på hur det släpper in syre. 

 

Börja med “det lättaste” vinet och avsluta med “det tyngsta”. Vill ni prova ett friskt vitt vin och ett mustigt rött, ja – då är det bäst att börja med det vita och avsluta med det röda. När man har provat igenom alla viner kan man gå tillbaka och pröva igen, i valfri ordning. Ha gärna flera glas, det är roligt att kunna prova vinerna ”mot” varandra under provningens gång.

Tänk på att öppna alla röda viner en stund innan provningen. Gärna minst 30 minuter. Luften är vinets vän, läs mer om det här.

När vi själva ska hålla en vinprovning med tema naturvin så försöker vi hitta vintyperna nedan för att visa bredden i vad naturvin kan vara. Spoiler: allt! Man kan också vara mer specifik och fokuserad i sin vinprovning – till exempel en region eller en druva eller vad som helst. Någon sorts tema är trots allt att rekommendera, men vi har själv hållit vinprovningar med minst sagt abstrakt röd tråd. Så det är fritt fram. Men för specifikt naturvin och om deltagarna inte druckit så värst mycket av det tidigare tycker vi bredd är ett bra tema. Till exempel genom:

 

🍇 En Pet Nat - gärna gjord på gröna druvor.

🍇 Ett vitt naturvin i mera klassisk stil tex vit bourgogne.

🍇 Ett orange naturvin – också känt som skalmacererat vitt, ett vitt vin som gjorts på samma sätt som ett rött vin.

🍇 En fyllig rosé eller ett lätt rött naturvin.

🍇 Ett rött naturvin som har gjorts med så kallad carbonic maceration, alltså skyddats mot syre under macerationen. De är ofta fruktiga och lite spritziga mot tungan.
🍇 Ett kraftigt, rejält, otroligt rött naturvin – något mustigt och örtigt.

     

    Sen tar vi reda på vilka druvor som finns i vinerna – och vad som generellt kännetecknar dem. Självklart tar vi också med fakta om vinmakaren och de specifika vinerna. Vilken plats är dom från? Vad är det för jordmån? 

    Här kan du ladda ned (och skriva ut!) mallen vi själva använder under vinprovning. A4, PDF.

     

     

    Mat till vinprovning?

    Många föredrar lite olika tilltugg till vinprovningen. Vi tycker dock att det riskerar komplicera allt. 

     

     

    🧀 Vin och andra saker som smakar kan tillsammans vara, är, en hel galax. Och en ljuvlig sådan! Men för mycket smak förvirrar tyvärr mer än det hjälper vid just vinprovning enligt vår erfarenhet. Där är det ju smakerna i vinerna vi vill få fram, inte vinerna och 🧀

     

    🥖 Därför är vår standardlösning alltid salta chips när vi verkligen ska smaka vin. Enkelt att köpa, hälla upp och äta – och bråkar inte om uppmärksamheten med vinerna. Om vi testar en väldig massa vin har vi vitt bröd, typ formfranska, och vatten, för att rensa munnen.

     

     

    Vi hoppas du fick mod på att hålla en vinprovning. Och berätta gärna hur det går! Vi blir alltid glada (ja, exalterade faktiskt) när ni hör av er via mail eller på Instagram eller via ett långt, handskrivet brev levererat med en vältränad duva eller falk.

     

     

    Lycka till!

     

    P.S. Är du mer nyfiken på naturvin, så skriv upp dig för vår gratis vinskola här. 

    Få mail! Och sånt!

    Vet mest. Få först. Gå med!

    Vi släpper alltid våra limiterade vinlådor på mail först.
    Vi lovar att inte störa i onödan.

    Att följa Fria Viner betyder att vi sparar din e-mail i vårt register för att kunna skicka dig e-mail om våra produkter och annan information om verksamheten som vi tycker att du borde ta del av.

    Om du läst, och scrollat, hela vägen hit vill vi säga tack. För att du läst. För att du scrollat. För att du är här, hos oss, när du hade kunnat vara i stort sett varsomhelst annars. Tack!