Innan du kan beställa måste vi kolla att vi levererar till ditt postnummer. Testa nedan!

Vi levererar till ditt postnummer:

Tyvärr leverarar vi inte till ditt postnummer.

“Jag älskar naturvinstrenden!” – Paul Svensson om potatis, naturvin och varför vi behöver en ny form av gastronomi

Paul Svensson – och hans Paul Taylor Lanthandel – har gjort en massa saker. Men vår favorit är nog hans framtida, samtida, standardverk Grönsaker A–Ö, där han med nyfikenhet, kärlek och djup kunskap går igenom grönsaker från… A till Ö, utifrån en rad olika perspektiv. Inte minst: hur blir dom godast?


Därför är vi väldigt glada att samarbeta med Paul, eller snarare samarbetet mellan vinmakaren Marie Séité och Paul. Paul och Paul Taylor Lanthandel har nämligt utvecklat och valt ut recept till vinerna i Symfonier #1 och Symfonier #2, som består av Maries distinkta, lugna men livfulla naturviner från Provence. Helt grönsaksbaserat och utifrån en ambition att putta lite på rött-till-kött-normen. I samband med det passade vi på att ställa några frågor till Paul.


Först! Vad tycker du om Maries viner?

Kort sagt, riktigt gott vin. Jag är ingen funky vindrickare – många tänker att naturvin inte är för mig för att de har en bild av att det är väldigt… annorlunda viner smakmässigt. Det skrämmer nog bort många från naturvin. Jag tror många tänker som jag att man vill dricka ett riktigt gott vin. Och det är det verkligen.


Du får bara ta med dig EN grönsak till en öde ö. Du är alltså med i Expedition Odlingsson. Vilken tar du med dig och varför?

Jag skulle ta med potatis eller någon form av spannmål. Praktisk lagd, men det går att göra mycket olika grejer – och det finns en anledning att de kunde överleva på bara potatis och spannmål förr.


Vin, klimat och grönsaker – hur hänger de ihop för dig?

Mat ska ju smaka så som naturen säger den ska smaka – vi ska inte in och styra smaken. Framförallt att maten är producerat i harmoni med naturen det gör att den är godare och mera autentisk i sin smak.


Hur ser du på naturvin och hela den trenden, om man fortfarande kan kalla den det? 

Jag älskar naturvinstrenden! Det är ju som att jämföra konventionellt mat med ekologisk. Innan vi började bespruta var ju allt ekologiskt. Någon gång var ju även allt vin naturligt. Hantverket är mycket svårare när man inte kan fuska, men då blir det också ärligare och mera värdefullt och man vet att det är en människa bakom vinet som slåss med näbbar och klor för att få fram upplevelsen. Våran ovana vid naturvin gör att vi felaktigt jämför naturvin och konventionellt vin. Man ska njuta av naturvin som en exceptionell dryck, och det är häftigt att det man får varje gång alltid är en ny smak. Annars är vinvärlden lite som bilindustrin: vill alla ha en SUV, så bygger alla det och allt ser likadant ut. Vinvärlden är helt enkelt ganska likformig – alla gör samma smaker. Därför är det häftigt med naturvin som går en helt egen väg.


Vad är svårast med att kombinera vegetarisk mat med vin?

Kunskapen om vin och mat är oftast kopplat till animalisk mat. Men grönsaker och naturviner ger väldigt många nya upplevelser. Det är ett samspel när man sätter ihop en vin och en rätt – och det är nytt att koppla vegetarisk mat till kraftfulla drycker. Det är en ny typ av gastronomi som håller på att utvecklas. Den är svårare, men också roligare. Utmaningen är större. Det är lätt att ett vin kan ta över när man jobbar vegetariskt, så man får tänka lite mer finkänsligt än till animaliska rätter. 


Vad är dom vanligaste felen folk gör när dom tänker vin plus mat?

Folk tror att man ska börja med maten. Först bestämmer kocken maten och sedan väljer man vin. Men det är många gånger bättre att först börja med vinet och sen laga mat till den. Det blir en bättre matchning. Så köp det vin du vill testa först och bestäm sedan maten till det.


Vilken är egentligen den bästa vingrönsaken?

Jag har många favoriter. Men just nu är lök väldigt aromatisk, de har lagrats över lång tid. Därför gjorde jag en lökrätt som en av de rätter jag har tagit fram till vinerna från Fria Viner. Det är något med djupet en lök kan ha som matchar vin väldigt väldigt väl.


Berätta lite om rätterna ni tagit fram till vinerna!

OK!


Löktarte med ruccola & färsk getost – till Spigaou 2019

Denna rätt är djup, aromatiskt och frasig – med lite pepprighet och en krämighet från osten. En rätt med aromatiskt djup som hänger kvar i munnen länge.

 

 

Helstekt morot XXL med citron & bovetecurd – till Pouperlo 2019 och/eller Les Deux Vents 2019

Ett pricken över i:et-recept med distinkta kontraster. När man råsteker stora morötter får man en enorm sötma och karamellsmak och den brytningen blir häftig mot bovete- och citroncurden. Det slår volter i munnen. Det är tre tydliga smakbilder och man blir inte trött när man äter det. Det är en rätt som berättar hur enkelt det kan vara med mat. Och samtidigt hur spektakulärt det kan vara!

 

Rotsellerispagetti med svart trumpetsvamp & blåbär – till Panel 2018 och/eller La Foulée 2018

Kanske den vin-vänligaste rätten, egentligen. Den har djupet från rotsellerin, med dess komplexitet i smaken. Bakad svamp lyfter fram all umani man kan göra i en svamp och sen flirten med druvan där bären ligger nära druvan i både syra och sötma. Så hela rätten är oerhört tacksam till vin. Men också väldigt lätt i smaken eftersom pastan är gjort av rotselleri.

 

Kålrabbi eller kosmos? 

Kålrabbi.


Morot eller mozzarella?

Morot och mozzarella


Druva eller duggregn?

Druva.


Vin eller vispgrädde? 

Vin.
 

Potatis eller pompa (samt ståt)? 

Potatis


Ingefära eller industri? 

Ingefära.


Rött vin eller vitt vin? 

Vitt.


Äta inomhus eller äta utomhus? 

Alltid utomhus.


Bryta upp golvet på sin lägenhet och fylla den med jord och börja odla eller kolonilott? 

Kolonilott.


Sista. Om du fick ändra en sak i mat- och dryckvärlden (eller -industrin) – vad skulle det vara?

Om jag fick bestämma, så skulle all mat produceras utan bekämpningsmedel och i harmoni med naturen med minsta möjliga resurser. Vi måste producera mat på ett långsiktigt sätt som ger oss hälsa och klimat. 


Marie och Pauls vinlådor hittar du här (Symfonier #1) och här (Symfonier #2 – inte helt olik, men snäppet vildare.)