Vad är rött vin egentligen?

Rött vin är gjort på blåa druvor. Förstås. Men man kan också göra vitt vin på blåa druvor, om man direktpressar druvorna. Naturligtvis. Vitt vin görs på gröna druvor. Yes. Men man kan också göra orange vin på gröna druvor, om man låter det macerera. Ah. Så blått är rött och vitt, grönt är vitt och orange. Perfekt. 


Idag ska vi dock fokusera på det röda. Alltså blåa. Vad är rött vin egentligen? Hur blir rött vin till? Var kommer smakerna från? Och vilken färg var druvorna nu igen?


(Blåa.)


Men först, en grej till om druvorna. Det finns tusentals blåa, alltså röda, druvsorter i världen. Väldigt få är dock blåa, röda, hela vägen – de flesta har färgade skal, men vitt fruktkött. Så färgförvirringen är en konstant i detta. 


Stampa, krossa, vänta – och macerera!

För att göra rött vin plockar man (de blåa!) druvorna och sen kan man stampa, krossa eller bara låta vara och låta druvorna macerera. Maceration är skalkontakt och gör så att både färg och smak följer med till vinet – det är det som gör det rött, och så att det också smakar rött. 

 

Ett rött vin kan ha skalkontakt i ett par dagar eller i många, många månader. Skalen ger vinet sina tanniner och sin färg och skyddar vinet från oxidering. Ju längre macerering, ju kraftfullare ett vin.

  

Jäsa, jäsa, jäsa

Musten genomgår först en alkoholjäsning, där sockret blir alkohol.

 

Senare genomgår röda viner också en så kallad malolaktisk jäsning, något som mer är en process än en egentlig jäsning. Om du är här för att du pluggar till ett kemiprov kan det vara bra att veta att det är enzymer som står för denna process. Det som sker är att äppelsyran i vinet omvandlat till mjölksyra och vinet får en rundare smak. 

 

Kemi, kemi, kemi

Röda viner kommer i alla (röda) nyanser och smaker. Alla innehåller dock polyfenoler, en slags antioxidanter som tros vara förknippade med flera hälsofördelar, varav resveratrol är den som forskningen mest fokuserat på. Resveratrol tros kunna ha föryngrande egenskaper och skydda mot ett antal sjukdomar, bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. Resveratrol har även anti-inflammatoriska effekter. Det bästa sättet att ta upp resveratrol är genom att äta eller dricka livsmedel med ämnet i. På toppen av listan står röda druvor och rödvin. Vi säger inte att det är hälsosamt att dricka rött vin. Men resveratrol är bra att få i sig!

 

Olika, olika, olika

… reaktioner, alltså. Röda viner innehåller dessutom flavoider, som tros minska risken för hjärtsjukdomar främst genom att öka kroppens “goda” kolesterol och minska det ”onda” kolesterolet.

 

En del människor har svårt att dricka rött vin då de får migrän eller utslag. En teori är att detta har handlat om viner som har legat på fat och därmed har ett högre innehåll av histaminer. Men. En del människor som inte har kunnat dricka rött industrivin upplever att de kan dricka naturliga röda viner utan att få migrän eller rodnad. Detta trots att naturvin borde ha flera histaminer i sig, då de sällan har tillsatt sulfit, och utifrån den logiken bör ge mera besvär. 


Det enda vi kan säga är att man får testa sig fram. Vi känner till massor av exempel där folk som inte har tålt rödvin alls, mår fint av rödvin som är naturvin. Men det är ren anekdotisk kunskap, inte vetenskap-vetenskap, vill vi understryka. Åtminstone tills SCIENCE accepterar att publicera detta blogginlägg.


Fråga, fråga, fråga

Så. Nu vet du precis lika mycket som vi om rött vin – det vill säga strax under en promille. Undrar du något, maila oss! Så gör vi vårt bästa att svara på det, och uppdatera här. Ett litet vin-i-pedia. Kanske. 

 

Vinkyl eller vingarderob? Kan man lagra naturvin? Läs mer här.

Få mail! Och sånt!

Vet mest. Få först. Gå med!

Vi släpper alltid våra limiterade vinlådor på mail först.
Vi lovar att inte störa i onödan.

Att följa Fria Viner betyder att vi sparar din e-mail i vårt register för att kunna skicka dig e-mail om våra produkter och annan information om verksamheten som vi tycker att du borde ta del av.

Om du läst, och scrollat, hela vägen hit vill vi säga tack. För att du läst. För att du scrollat. För att du är här, hos oss, när du hade kunnat vara i stort sett varsomhelst annars. Tack!