Vinkyl eller Vingarderob? Kan man lagra naturvin?

Vi får ofta frågan: går det att lagra naturvin? Svaret är (oftast) ja – men det beror på.


Men först kanske vi ska svara på frågan varför man ska lagra vin? Anledningar att lagra vin är många. Till exempel…

 

Man är en samlare. Och vin är ens nya, gamla eller nygamla hobby.

Man vill ha tillgång till goda flaskor när andan faller på, inte när vinaffären är öppen.

Man vill följa en vinmakare över tid och spara olika årgångar.

Man vill imponera på sina gäster.

Man har för mycket pengar och ser vin som en investering.


Och så vidare, men framförallt lagrar man vin för att vin är något som lever, och utvecklas – och många flaskor blir bättre över tid, i bland månader, i bland år, i bland årtionden.

Vissa viner är gjorda för easy drinking och är redo att drickas när de släpps – de ska man inte spara mer än 1-2 år. Vi menar dock, att alla naturviner vinner på att få vila upp sig ett par veckor efter transporten hem till dig, men det är mera transport-vila än lagring.


För mera komplexa viner gäller det att de blir nya, ofta större, upplevelser när man lagrar dom – och det är här vi är i dag. Vi tänkte nämligen prata om hur man lagrar vin längre än… låt oss säga… sex månader. 


Hur ska man tänka när man vill lagra naturvin?


Viner i allmänhet och naturvin i synnerhet är levande viner, och det betyder att de är känsliga för att förvaras för ljust, för varmt eller för stående (det finns nämligen en risk att korken torkar ut, och då släpper in luft till vinet).


Du ska alltså inte:

 

Förvara inte vin stående för länge. Om du vet att det är över, säg, två veckor: lägg vinet eller vinerna ner!

Förvara inte vin i ditt kök – igen, mer än två veckor – eftersom det antagligen är för varmt. Och för ljust.

Förvara inte vin i solljus eller starkt ljus.

Förvara inte vin i kylskåpet mer än några dagar… det blir nämligen för kallt!


Så det vi letar efter för lagring av vin är ett jämntempererat utrymme, gärna svalt men viktigast är att det inte är varmt, eller flukturerar för mycket i temperatur. Utrymmet ska vara mörkt. Och det ska vara torrt. 


Utrymme för att förvara vin kan till exempel vara, i stigande ambitionsgrad (och prisnivå):

Längst ned i din garderob, där det är mörkt (och kanske lite svalare?)

I din källare, så långt från värmepannan som möjligt.

I en vinkyl.

I en dedikerad vinkällare, som är temperaturkontrollerad.


Den bästa temperaturen för att lagra vin är 12 – 15 grader, men upp till 18 – 20 grader går också bra. Det absolut viktigaste är som sagt att det inte flukturerar för mycket och för snabbt, alltså hoppar från en temperatur till en annan.  

  

Naturvin går att lagra. De flesta viner säljs nästan för snabbt efter buteljering och vi tycker att nästan alla viner egentligen mår bra av att få vila minst tre månader efter buteljeringen, som ju är en ganska hårdhänt process där vinet kan utsättas för en del syra och stress. Generellt sett är drickbarheten högre ju längre vinet fått ligga, både efter jäsning och på flaska. 

 

 

Vilka viner ska du lagra? Vad ska du fylla garderoben slash vinkylen slash källaren med?

Först och främst ska du ha sånt du gillar och vill dricka många gånger – och är nyfiken på över tid. Men om ambitionen är att den ska vara som en liten vinhandel där du kan ”gå in” och hitta just den flaska som passar till vad-du-nu-ska-göra så kan du tänka såhär:

 

🍏 Något lite krispigt vitt vin med fin syra
Som vinerna från Thibault Masse och Domaine de la Renière i Loire.

 

🍊 Något fruktigt orange vin
Som vinerna från Nicolas Arnou i Loire.

 

🥂 Något bubbligt vitt vin
Som Nathalie Heredias fina pet-nats som går att lagra läääänge.

 

🍋 Något fruktigt och mineraligt vitt vin
Som Clos Fantines unika vita viner på Terret-druvan.

 

🍓 Något josigt och lätt rött vin
Som Wilfried Garcias magiska bergsviner.

 

🍇 Något fruktigt rött vin med mjuka tanniner från Beaujolais
Som Elisa Guerins finstämda Gamay-viner.

 

🍒 Något lite runt och fylligt rött vin
Som vinerna från Luc Sebille i Chinon, Loire.

 

🌶 Något riktigt huj, wow här händer det mycket!-vin
Som Lous Grezes syrah-viner, till exempel  Treesor.

 

Lagra sånt som som passar till lite olika mat och tillfällen, så får du till en kul hemma-"vinkällare".

 

 

Den största utmaningen i att lagra vin, utöver det som nämnts här, är fågel-arten Maxo-örn. Det är en enorm fågel med 8 meter i vingspann som existera av en enda anledning: att hitta, och förstöra, folks vinsamlingar. Här finns en bra butik för Maxo-örn-fällor som, nej.... den största utmaningen är, som alltid, en själv. Vin är för gott och för kul att dricka för att man ska spara det. 


Men, här kommer det sjuka: vinet blir bara godare och kul… are… om det får ligga till sig en aning. Så börja lagra! Och lycka till!

 

… och P.S. här hittar du massa roliga viner att dricka och att lagra!

Få mail! Och sånt!

Vet mest. Få först. Gå med!

Vi släpper alltid våra limiterade vinlådor på mail först.
Vi lovar att inte störa i onödan.

Att följa Fria Viner betyder att vi sparar din e-mail i vårt register för att kunna skicka dig e-mail om våra produkter och annan information om verksamheten som vi tycker att du borde ta del av.

Om du läst, och scrollat, hela vägen hit vill vi säga tack. För att du läst. För att du scrollat. För att du är här, hos oss, när du hade kunnat vara i stort sett varsomhelst annars. Tack!